Mleko tylko dla cielaka !!!
Odkąd byliśmy małymi dziećmi słyszeliśmy slogan:
„Chcesz być zdrowy i chcesz mieć zdrowe i mocne kości – pij mleko!!!”.
Dzisiejsze reklamy głoszą:
„Pij mleko, będziesz wielki!”
Zrobiono z niego prawie eliksir życia a tak naprawdę jest to największe oszustwo naszych czasów!!!
Czy warto podtrzymywać tradycje picia mleka tylko dlatego, że tak nam mówiono odkąd byliśmy mali i słyszymy nadal to w telewizji?
Nie warto rujnować swojego zdrowia, tylko i wyłącznie dla samego smaku mleka, ponieważ poza swoim smakiem powoduje ono w naszym organizmie więcej szkód niż pożytku.
Mleko krowie NIE JEST stworzone dla ludzi tylko dla cielaków. Żaden dorosły ssak, prócz człowieka, nie spożywa mleka!!! Po prostu nie jest mu ono potrzebne. Badania Wydziału Pediatrii Uniwersytetu Stanowego w Nowym Jorku dowodzą, że dla niemowląt szkodliwe jest każde mleko z wyjątkiem mleka matki – które jest tak przystosowane aby dostarczało dziecku niezbędnych składników. Jest dobrze trawione i zapewnia mu wszystko to, co jest potrzebne.
Produkowane obecnie mleko w proszku dla dzieci, które jest reklamowane jako zastępcze, dla matek, które nie mogą same karmić dzieci piersią, również zawiera białka mleka krowiego.
Badania potwierdzają, że cukry proste zawarte w mleku kobiecym są łatwo przyswajane przez jelita noworodka. Mleko krowie jest dużo mniej słodkie niż ludzkie mleko i powoduje biegunkę, wymioty i niestrawności. Dlaczego dzieci karmione sztucznym mlekiem w proszku mają częściej kolki i inne problemy żołądkowe?
Rodzice troszkę starszych dzieci namawiają je do spożywania dużych ilości mleka, jednak są oni po prostu nieświadomi zagrożenia jakie niesie ze sobą spożywanie mleka krowiego, gdyż w dzieciństwie byli ofiarami takiej samej polityki swoich rodziców.
Kiedyś mleko było podstawą żywienia, a dzisiaj lepiej unikać w diecie tego najgorszego alergenu. Dla własnego zdrowia i zdrowia naszych dzieci unikajmy mleka a już szczególnie UHT.
Co zawiera mleko…
Białko
Mleko krowie zawiera – 3,5% białka a kobiece mleko – 1,2% – spowodowane jest to tym, że cielę podwaja swoją masę ciała w 45 dni, natomiast mały człowiek potrzebuje 180 dni. Białko tworzy w delikatnym żołądku niemowlęcia ser i serwatkę. Ser powstaje z KAZEINY, więc w przypadku mleka krowiego jego grudki są znacznie większe niż w przypadku mleka kobiecego, i właśnie z tego powodu wiele niemowląt karmionych krowim mlekiem, cierpi na niestrawności. Fragmenty sera utworzonego z mleka ludzkiego w żołądku niemowlęcia są małe i luźne, dzięki czemu szybko przedostają się one z żołądka do jelit i mogą być przyswojone dalej. W związku z czym żołądek dziecka karmionego mlekiem matki opróżnia się szybciej i nie powoduje powstawania procesów gnilnych. Z tego powodu również, niemowlęta karmione mlekiem matki domagają się karmienia częściej, niż w przypadku niemowląt karmionych mlekiem krowim. Białko, które znajduje się w krowim mleku wykorzystywane jest w zaledwie 50%, a z mleka matki przyswajane jest w zasadzie bez żadnych strat.
Kazeina
Jej zawartość w krowim mleku jest trzykrotnie większa niż w ludzkim. Jest to gęsta, lepka substancja, która sprzyja formowaniu się potężnego kośćca cielęcia. W żołądku niemowlęcia tworzą się z niej grube, twarde, ubite grudki, które są trudne do strawienia. Jej ubocznymi produktami trawienia jest gęsty śluz, który gromadzi się w jelitach, które są zablokowane i mają utrudnioną absorpcję substancji odżywczych. Mleko krowie jest jednym z najbardziej śluzotwórczych pokarmów. Jego duże stężenie powoduje zaczopowanie i podrażnienie układu oddechowego, gromadzi się w całym ciele i stanowi potężne obciążenie dla układu wydalniczego. Dr Norman Walker, liczący sobie 109 lat i prowadzący badania od 50 lat uważa, że kazeina jest głównym czynnikiem chorobotwórczym tarczycy. Kazeina w organizmie ludzkim powoduje powstawanie homocysteiny (aminokwasu zawierającego siarkę), która działa toksycznie na ściany naczyniowe, powodując ich uszkodzenia, czego następstwem są zawały, powstawanie żylaków, klejenie kamieni żółciowych.
Tłuszcz
Mleko krowie zawiera mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niż mleko kobiece. W czasie trawienia tłuszcze rozkładane są za pomocą enzymów zwanych lipazami, które przyśpieszają reakcję tłuszczu mleka krowiego, w wyniku czego powstaje kwas palmitynowy, który w jelitach wiąże się z wapniem i jest wydalany, co powoduje odwapnienie organizmu. Natomiast tłuszcz zawarty w mleku ludzkim zaczyna rozkładać się zanim w ogóle trafi do jelit. Dzięki temu jest on gotowy do przyswojenia zanim jeszcze znajdzie się w jelitach.
Ponadto mleko krowie nie posiada tłuszczów, które są niezbędne dla tkanki mózgowej, do tworzenia warstwy ochronnej wokół nerwów.
Zwróćcie uwagę na przykład, że jeżeli dziecko karmione wyłącznie piersią zwróci pokarm, nie ma on przykrego zapachu. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku niemowląt karmionych butelką. Zwrócony pokarm ma przykry kwaśny odór, za sprawą kwasu masłowego, który znajduje się w mleku krowim, który wydziela przykry zapach przy częściowym strawieniu.
Wapń
Aby wapń mógł zostać przyswojony przez ludzki organizm jego stosunek do fosforu powinien wynosić około 2:1. W ludzkim mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealnie. Natomiast zawartość wapnia w 100g mleka ludzkiego wynosi – 33mg, a w mleku krowim – 118mg. Duża zawartość hormonu wzrostu oraz wapnia w mleku krowim może naruszyć stosunek wapnia i fosforu w organizmie ludzkim. Jeżeli równowaga ta zostanie zachwiana, w ustach pojawia się kwaśny smak. Bakterie szczególnie lubią środowisko kwaśne, dlatego spożywanie mleka sprzyja rozwojowi próchnicy. Człowiek wchłania więcej wapnia z mleka matki, mimo mniejszej jego zawartości, gdyż ważna jest nie tylko ilość wapnia, ale również proporcje pomiędzy innymi składnikami.
Jak już napisałam wcześniej, wapń jest wchłaniany tylko z produktów, które mają odpowiednią proporcję wapnia do fosforu. A jest on odpowiedzialny za odpowiednie przewodzenie impulsów nerwowych, prawidłową pracę serca, jest ważnym składnikiem wiążącym komórki w tkankę, oraz odpowiada za mocne kości. Jednak pomimo szerokiego zastosowania wapnia w ludzkim organizmie nie potrzeba go wcale dużo. Bardzo łatwo jest doprowadzić do jego nadmiaru i zapadnięcia na hiperkalcemię. Ponadto naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Ohio twierdzą, że nietolerancja mleka prowadzi do zakwaszenia organizmu a tym samym do zaburzeń w przyswajaniu wapnia, a to prowadzi do osteoporozy!
Węglowodany
Ludzkie mleko zawiera więcej cukrów – 9g/100g mleka – niż krowie – 4,9g/100g mleka. Z tego też powodu krowie mleko nie smakuje niemowlętom. Nagły wzrost cukru spowodowany słodzeniem krowiego mleka jest nienaturalny i należy go unikać. Chemiczne modyfikowanie składu mleka dowodzi, że jest to pokarm niewłaściwy. Tymczasem mleko matki nie wymaga żadnych modyfikatorów, ulepszaczy, co czyni je najlepszym pokarmem dla noworodków.
Sole mineralne
Nie zmodyfikowane krowie mleko zawiera 4 razy więcej soli mineralnych niż ludzkie, co powoduje znaczne obciążenie nerek niemowlęcia. Ponadto krowie mleko zawiera ponad 5 razy więcej fosforu i ponad 3 razy więcej sodu niż ludzkie. Nieodpowiednie proporcje dla człowieka powodują znaczne zwiększenie ilości produktów przemiany materii. Skutki tego nadmiaru nie należą do przyjemnych. Nadmiar sodu prowadzi do zwiększenia ciśnienia tętniczego, zatrzymania wody w organizmie, prowadzi do ostrej niewydolności nerek i zawału serca.
Ponadto, znacznie większa ilość fosforu w mleku krowim, który odłoży się w ludzkim ciele zakłóca przyswajanie wapnia i magnezu. Ilość sodu w ludzkim mleku dostosowana jest do potrzeb organizmu niemowlęcia. Poziom sodu jest związany bezpośrednio z ilością wody zawartej w ludzkim ciele i nierównowaga tych elementów może doprowadzić do zaburzeń lub śmierci. Dlatego trzeba uważać, aby malutkie dzieci nie chorowały na wymioty, biegunkę lub gorączkę, gdyż te prowadzą szybko do odwodnienia. W czasie przygotowywania pokarmu dla niemowlęcia należy również uważać, aby nie zawierał zbyt dużej ilości soli. Nadmiar wapnia, fosforu i magnezu powoduje różne dolegliwości, np. tężyczkę noworodków, konwulsje, złe formowanie się emalii nazębnej, która prowadzi do próchnicy. Za to ludzkie mleko zawiera niemal dwa razy więcej żelaza niż krowie. Ponadto żelazo z ludzkiego mleka wchłania się znacznie lepiej niż to, które znajduje się w mleku krowim. Spowodowane jest to tym, że ludzkie mleko zawiera większe stężenia witaminy C (w mleku krowim nie ma jej w ogóle) i E oraz miedzi, które ułatwiają wchłanianie się żelaza.
Woda
Ilość wody w mleku ludzkim jest idealnie dopasowana do wymagań organizmu noworodka. Zachwianie tej równowagi może mieć przykre konsekwencje. Dzieci z zachwianą równowagą wodną mają często zaparcia, gdyż w ich stolcu znajduje się nieodpowiednia ilość wody.
I na koniec kilka wypowiedzi znanych doktorów i profesorów i ich opinie na temat mleka:
H. Shelton napisał: „Mleko krowie jest źródłem powstawania śluzu w organizmie człowieka od okresu niemowlęctwa do głębokiej starości” Dr Mariusz Gawlik lekarz laryngolog ze Stargardu Szczecińskiego: Prof. Edward Tadeusz Zawisza jeden z najwybitniejszych polskich alergologów: Dr Eugeniusz Zbigniew Siwik – autorytet w dziedzinie ginekologii i położnictwa, twórca pierwszej w Polsce Kliniki i Szkoły Porodu: |
Ciekawostka:
Naukowo udowodniono, że koty, którym podawano krowie mleko żyły o połowę krócej niż te, które w ogóle go nie spożywały. Koty karmione krowim mlekiem zapadały na „ludzkie” choroby: artretyzm, łysienie, utrata zębów, marskość wątroby, choroby degeneracyjne mózgu i rdzenia kręgowego.
Leave a Reply